Siakap Kengsom

Kak Yan sangat puas hati dengan lauk siakap kengsom ini. Ikan siakap memang sesuai untuk menu ini. Kuahnya boleh dihirup dan sayur di dalamnya memang menarik. Simple dan tak berminyak bagai.

Continue Reading

Ayam Bawang Berempah

Apapun resepi ini Kak Yan juga ada kongsi di website majalah Rasa. Pada hari pertama berpuasa yang lepas, Kak Yan bersiaran di FB Live Majalah Rasa. Kak Yan kongsikan resepi ayam bawang berempah ini. Kalau nak tengok video Kak Yan tu boleh pergi klik disini. Bolehlah tengok dan share ye.

Continue Reading

Ayam Phat Phet

Ayam phat phet ni lain sikit rasa dan cara memasak dia. Dia bukannya rendang dan bukan juga tom yam.

Kuahnya tak banyak sangat dan tak guna santan.

Tapi bila makan terasa segala bahan-bahan dan rempah ratusnya dan baunya sangat wangi.Tapi....

Continue Reading

Oliebollen

Oliebollen ini boleh juga dipanggil sebagai dutch ball. Ianya ibarart donut goreng. Cuma ianya tidak menggunakan yis. Hanya guna baking powder sahaja. Kak Yan first time buat ni semasa buat prep untuk Chef Wan. Resepi…

Continue Reading
Ayam Tandoori
ayam tandoori

Ayam Tandoori

Kali ini Kak Yan nak kongsi resepi ayam tandoori yang selalu kita makan dekat kedai mamak tu. Sebenarnya ayam tandoori ni ada banyak versi. Begitu jugak lah masak kari, ada macam-macam cara. Tapi ayam tandoori versi ini memang sedap.

Continue Reading

Shakshuka

Shakshuka ni sesuai dijadikan hidangan untuk sarapan. Lepas masak aje terus makan. Boleh dimakan bersama roti bakar atau makan macam itu sahaja.

Continue Reading

Gulai Lemak Kerang

Kak Yan masak gulai lemak kerang ini dah lama dah. Rasanya dua bulan yang sudah. Masa ni kerang tengah cantik. Saiznya pun besar-besar. Ini kali pertama Kak Yan masak gulai lemak kerang. Selalunya Kak Yan…

Continue Reading