Entertaining School Friends
My friends (from left) Wai Chui, Mun Keong, Mun Yee and Yat Wah.

Entertaining School Friends

Sekali sekala (macam empat lima tahun sekali sebenarnya), kawan-kawan sekolah saya akan datang bertandang makan-makan ke rumah saya.

Mereka ni sebenarnya merupakan rakan-rakan sekelas saya (Kelas 5 Sains Satu tahun 1986 di Sek Men Methodist (ACS) Kampar) yang akrab sejak di zaman sekolah lagi.

Lama jugak kami terputus hubungan tetapi mujur ada Facebook, dapatlah jugak kami berjejak kasih sesama sendiri.

Sejak tahun 2010 lagi saya dah dapat bertemu balik dengan kawan-kawan baik saya ini. Mesranya masih macam dulu-dulu.

Tetapi mesti ramai terkejut sebab rakan-rakan sekelas yang rapat akrab ni hampir semuanya dari kaum Cina. They are my bros and sisters.

Yelah kelas saya dulu hanya ada beberapa kerat aje orang Melayu, yang perempuan nya hanya ada Norlia (tak dapat dikesan sehingga kini) dan Ida (yang masih tinggal di Kampar). Saya pulak memang tak rapat langsung dengan budak-budak lelaki Melayu kelas saya. Bertegur sapa pun tidak.

Tempoh hari beberapa rakan saya datang makan tengah hari ke rumah. Lagipun saya nak meraikan Mun Keong dan Isterinya Wai Chui serta anak mereka yang comel Nicholas yang pulang bercuti Tahun Baru Cina di Malaysia.

Mereka ni based di Brussels, Belgium sebab Mun Keong bertugas di sana. Jangan tanya lah dia kerja company apa sebab dia ada bagi tahu tapi dah lupa le plak. Selain itu dua lagi rakan baik Yat Wah dan Mun Yee pun join sekali.

Trivia: Mun Keong ni dulu masa Form 5 adalah Ketua Pengawas lelaki sekolah manakala isterinya Wai Chui pulak ada lah class monitor kami. Tak sangka pulak depa berdua berkahwin… masa kat sekolah dulu tak de plak ada skandal ke apa ke? Yat Wah yang tinggi lampai macam supermodel tu pulak adalah Ketua Pengawas perempuan.

Ada beberapa orang lagi rakan yang tak dapat hadir tetapi yang datang ni pun dah cukup nak mengubati rindu pada kawan-kawan. Kami melepak sampai ke petang berbual bersembang. Moga ada rezeki nak buat lagi di masa hadapan.

Great to have you guys over.

Leave a Reply