ILHAM RASA KAK YAN


Gulai Rebung Tulang|Gulai Rebung Rusuk Lembu|Gulai Rebung Daging

Assalammualaikum dan Hai semua,

Bila makan gulai tulang dengan rebung ini teringat kenduri dekat kampung. Masak banyak-banyak dalam kawah. Lagi lah best. Makan pulak nasi guna beras bendang.

Bila lah lagi nak
merasa makan macam itu lagi. Kadang-kadang makanan ni boleh mengembalikan suasana dan memori dulu-dulu. Terasa macam ada "live' show dekat dalam kepala.

Jadi di zaman bandar pun dah umpama kampung, makanan-makanan sebegini dapat menjadi kan kita tersenyum sendirian.

Cuba lah resepi ini.

Pasti tersenyum dengan kesedapannya.


Teruskan tengok video ini sampai habis dan jangan lupa subscribe.
Jangan lupa juga untuk follow Kak Yan di platforms berikut:

Instagram:https://www.instagram.com/azianhasan/
Facebook:https://www.facebook.com/azianhasan/
Blogspot: https://azianhasan.com/

Resepi

Bahan-bahannya:

300g rebung manis
1 kg tulang lembu
500ml santan pekat
4 sudu besar rempah kari daging(babas)
1 cawan air
2 sudu besar asam jawa dicampurkan dengan air
Garam
Gula
5 sudu besar minyak

Bahan Tumis

2 batangKulit kayu manis
3 kuntumBunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang merah ros
4 ulas bawang putih
1 inch halia
5 sudu besar minyak masak
1 tangkai daun kari

Bahan Kisar

2 biji bawang merah besar
2 ulas bawang putih
I inci halia

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bahan tumisan sehingga bawang keperangan.
Masukkan rempah kari dan kacau selama 1-2 minit
Masukkan bahan kisar dan air asam jawa. Masak sampai pecah minyak.
Masukkan tulang dan tutup periuk dengan penutup.
Apabila tulang sudah separuh masak, masukkan santan dan rebung.
Perasakan dengan garam dan gula.
Masak sehingga tulang dan rebung lembut dan kuahnya pekat.
Show More
1 of 26 Next