Yee Mee

Bagi yang rindu nak makan yee mee ala-ala food court, ini ada berita baik. Anda semua boleh buat sendiri di rumah. Dijamin sedap dan sebijik sama dengan yang dekat restoran ataupun foodcourt. Bila kita tak…

Continue Reading

Nasi Kerabu

Bagi yang dah lama tak balik ke Kelantan, mesti teringin nak makan nasi kerabu. Kata orang makan nasi kerabu di Kuala Lumpur ini tak sama dengan makan nasi kerabu di Kelantan. Betul ke? Mungking 'feel'…

Continue Reading

Ikan Tenggiri Masak Serai

Kak Yan masak ikan tenggiri ini dua atau tiga hari lepas. Cadangan asalnya nak masak ikan tenggiri masak kicap. Teringin sangat nak makan ikan tenggiri. Ikan tenggiri ini dalam kategori jarang dibeli. Maklum ajelah harganya…

Continue Reading

Ikan Pari Tumis Petai

Orang kata kalau apa-apa masakan bubuh petai , mesti sedap. Mana tidaknya, bau petai tu pun dah boleh hidu sebatu jauhnya. Tak semua orang suka petai. Ada yang tak boleh hidu langsung bau petai. Ada…

Continue Reading

Lontong Kuah Lodeh

Kita tahu lontong dan kuah lodeh ini adalah salah satu juadah raya. Boleh dikatakan juadah yang agak popular juga. Seingat Kak Yan, dulu kalau raya, mak Kak Yan jarang masak lontong sebagai juadah raya. Kami…

Continue Reading

Nasi Ulam Utara

Nasi Ulam versi utara ini boleh juga ditambah dengan bahan-bahan lain. Boleh ditambah dengan isi ikan yang direbus atau dibakar. Boleh juga ditambah dengan sedikit serbuk lada hitam. Nak tambah ulam-ulam lain, pun boleh.

Continue Reading

Ikan Keli Masak Lemak Cekur

Memang dah agak dah. Kalau masak ikan keli masak lemak cekur ni memang makan nasi bertambah. Selalunya nasi seperiuk boleh tahan sampai malam. Tapi disebabkan lauk ini, kena masak lagi untuk makan malam pulak. Nasiblah…

Continue Reading