Telur Masak Masala

Telur masala ini memang sedap. Rasa rempah dia lagi kuat dan terasa berbanding kari biasa. Kami makan sampai licin. Kuah dia kami cicah pulak dengan capati.

Continue Reading

Ayam Pongteh

Jadi, hari ini Kak Yan masak ayam pongteh bersama nasi pandan. Nak bagi lagi 'real', Kak Yan masak sambal tumis, rebus telur dan goreng ikan bilis dan kacang tanah. Rasanya kombinasi lauk ini sangat sesuai. Bila masuk jer ke dalam mulut, terus tak tahu nak kata apa.

Continue Reading

Salad Tomato Ala Thai

Selamat Tahun Baru 2021! Terima kasih kepada semua yang selalu singgah di blog Kak Yan ini. Semoga tahun 2021 banyak lagi resepi-resepi menarik yang akan Kak Yan kongsi. Harapan Kak Yan juga tahun 2021 ini,…

Continue Reading

Rendang Kerang Cili Padi

Benda yang jarang masak ini kalau masak tu memang berebut. Macam rendang kerang ini, memang jarang di masak. Anak-anak lebih sukakan rendang ayam atau rendang daging . Mungkin mereka tak berapa biasa dengan kerang, agaknya.…

Continue Reading

Serunding Jawa

Dalam zaman kena duduk rumah ni, pinggan mangkuk dalam sinki tu ada aje. Dah basuh lepas tu ada balik. Begitu jugak lah dengan sampah. Rumah sebelah menyebelah, sampah deme satu plastik sahaja. Rumah kami kalau…

Continue Reading

Cucur Bawang Ranggup

Walaupun betapa sedapnya makan pai, croissant, sandwich dan macam-macam jenis makanan yang nampak cantik dan sedap tetapi bila dihidangkan cucur bawang, lain macam rasa seronoknya. Kena pulak cucur tersebut ada udang, ranggup dan makan masa…

Continue Reading

Ikan Masak Cuka

Hari tu post gambar ikan masak cuka ini di instagram. Ramai pulak yang suka. Ada yang kata tengok gambar ini teringatkan kampung, teringatkan memori dulu-dulu dan banyak lagi. Ramai jugak yang mintak resepi ikan masak…

Continue Reading

Serawa Pulut Mangga

Pulut mangga? Kalau cerita pasal pulut mangga ni, benda pertama yang terbayang dekat kepala Kak Yan ialah cantiknya presentation dia. Bila mangga dipotong cantik dan di susun bersebelahan dengan pulut dan ada pulak santan memang…

Continue Reading