Bubur Lambuk Versi 2020

Kak Yan hanya gunakan butter dan tak bubuh minyak langsung. Rasa lemak butter tu memang menaikkan rasa dan bau bubur lambuk ini.

Jadi lebih kurang macam ini lah bubur lambuk versi tahun 2020 Kak Yan. Tahun depan tak tau lah. Mungkin tukar resepi lain atau kekal dengan resepi ini.

Continue Reading

Terung Goreng Berlada

Lepas blender cili tu, tapis kan aje. Biar airnya keluar. Biar cili itu sahaja yang kita gunakan. Nanti bila tumis, cili itu cepat garing dan sedap.

Itu lah salah satu tips nak bagi sambal berlada itu sedap. Nak masuk cili apa pun tak kisah, janji rasa pedas itu seimbang. Jom tengok resepi, jom...

Continue Reading

Ayam Bakar Padang

Memasaknya seperti memasak ayam percik tetapi ramuannya agak berbeza. Pasti lah ayam bakar yang berasal dari negara jiran ini banyak menggunakan segala daun-daun yang mempunyai pelbagai rasa dan aroma. Hasilnya, terhasillah ayam bakar yang sangat unik rasanya. Bumbunya meresap sempurna dan rasa 'smoky' nya sangat menyerlah. Sedap dan sangat sedap.

Continue Reading

Siakap Kengsom

Kak Yan sangat puas hati dengan lauk siakap kengsom ini. Ikan siakap memang sesuai untuk menu ini. Kuahnya boleh dihirup dan sayur di dalamnya memang menarik. Simple dan tak berminyak bagai.

Continue Reading

Ayam Bawang Berempah

Apapun resepi ini Kak Yan juga ada kongsi di website majalah Rasa. Pada hari pertama berpuasa yang lepas, Kak Yan bersiaran di FB Live Majalah Rasa. Kak Yan kongsikan resepi ayam bawang berempah ini. Kalau nak tengok video Kak Yan tu boleh pergi klik disini. Bolehlah tengok dan share ye.

Continue Reading

Ayam Phat Phet

Ayam phat phet ni lain sikit rasa dan cara memasak dia. Dia bukannya rendang dan bukan juga tom yam.

Kuahnya tak banyak sangat dan tak guna santan.

Tapi bila makan terasa segala bahan-bahan dan rempah ratusnya dan baunya sangat wangi.Tapi....

Continue Reading

Oliebollen

Oliebollen ini boleh juga dipanggil sebagai dutch ball. Ianya ibarart donut goreng. Cuma ianya tidak menggunakan yis. Hanya guna baking powder sahaja. Kak Yan first time buat ni semasa buat prep untuk Chef Wan. Resepi…

Continue Reading
Ayam Tandoori
ayam tandoori

Ayam Tandoori

Kali ini Kak Yan nak kongsi resepi ayam tandoori yang selalu kita makan dekat kedai mamak tu. Sebenarnya ayam tandoori ni ada banyak versi. Begitu jugak lah masak kari, ada macam-macam cara. Tapi ayam tandoori versi ini memang sedap.

Continue Reading