Bubur Jagung

Bubur Jagung

Bubur adalah kegemaran Kak Yan. Rasanya yang lemak dan manis memang kena dengan tekak Kak Yan. Selalunya kalau beli bubur yang dah siap di masak, ada jer tak kena dengan citarasa Kak Yan. Kadang-kadang bubur ni bukan kena manis semata-mata. Kena ada rasa seimbang antara manis dan lemak kan.

Itu lah sebabnya Kak Yan selalu masak bubur sendiri terutamanya bubur jagung. Kadang-kadang kalau yang beli itu, guna jagung frozen atau jagung tin. Huh, memang tak kena lah dengan Kak Yan.

Lain rasanya bubur jagung yang guna buah jagung yang segar. Selain biji jagungnya yang lembut dan manis, warnanya pun berbeza.

Masa zaman santan kotak tak ada lagi, biji jagung akan di masak dahulu menggunakan santan yang cair. Bila dah lembut, barulah dimasukkan santan pekat. Lain rasanya. Sedap yakmat.

Walaupun masak bubur ini boleh di katakan senang dan tak guna banyak bahan. Namun untuk menghasilkan bubur yang sedap, kena juga ikut cara masak yang betul.

Boleh tengok macamana Kak Yan masak bubur jagung yang sedap. Ada tips yang Kak Yan kongsikan. Tekan link di bawah dan tengok video sampai habis.

Bubur Jagung

Bahan-bahannya:
5 tongkol jagung
500ml santan
1 sudu teh garam
4-5 sudu besar gula perang
2 sudu besar biji sagu
Air secukupnya

Leave a Reply

Recipe Rating