Rendang Pedas Ayam Perak

Rendang Pedas Ayam Perak

Dalam banyak-banyak lauk kegemaran keluarga, yang ini adalah ‘champion’.

Kalau raya, tak boleh tidak mesti ada rendang pedas ayam. Sudah jadi menu wajib masa raya pulak. Lebih teruk daripada itu, setiap bulan sekurang-kurangnya dua kali mesti masak rendang.

Begitu lah cerita Kak Yan dan keluarga yang sangat sukakan rendang. Kalau balik kampung masa raya pun, kami masih mencari rendang. Rendang yang paling sedap ialah rendang di Pengkalan Pegoh. Wan Chu masak rendang memang tak ada tandingannya. Elok aje keringnya dan sedap yakmat.

Rendang ni kalau cukup bahan-bahannya dan betul cara membuatnya, memang sedap dan tahan lama. Bak kata mak Kak Yan dulu, lagi diperangat(dipanaskan) lagilah sedap.

Jadi untung buat rendang ini. Buat banyak-banyak dan frozenkan. Bila nak makan barulah dipanaskan.

Nak dipendekkan cerita, semalam Kak Yan dan suami masak rendang pedas ayam di youtube. Kali ini Kak Yan dan suami memilih untuk memasak rendang pedas ayam dalam rancangan ‘Cerita Dari Dapur’.

Untuk musim kedua ini, Kak Yan memilih makanan kegemaran keluarga. Kak Yan akan masak masakan kegemaran keluarga bersama dengan ahli keluarga Kak Yan. Kali ini, giliran suami Kak Yan pulak. Jadi jom lah tengok kami masak di channel youtube Kak Yan.

Hanya klik link di bawah dan enjoy tengok sampai habis. Nak resepi?

Oh ye…resepi pun ada di sana.

Selamat menonton.

Leave a Reply