Lontong Kuah Lodeh

Kita tahu lontong dan kuah lodeh ini adalah salah satu juadah raya. Boleh dikatakan juadah yang agak popular juga. Seingat Kak Yan, dulu kalau raya, mak Kak Yan jarang masak lontong sebagai juadah raya. Kami…

Continue Reading

My 52nd Birthday

Tanggal 17 April yang lalu , Kak Yan turned 52. Alhamdulillah. And seperti biasa, the daughters and husband went the extra mile to organise a birthday dinner for Kak Yan - walaupun di bulan puasa.…

Continue Reading

Nasi Ulam Utara

Nasi Ulam versi utara ini boleh juga ditambah dengan bahan-bahan lain. Boleh ditambah dengan isi ikan yang direbus atau dibakar. Boleh juga ditambah dengan sedikit serbuk lada hitam. Nak tambah ulam-ulam lain, pun boleh.

Continue Reading

Ikan Keli Masak Lemak Cekur

Memang dah agak dah. Kalau masak ikan keli masak lemak cekur ni memang makan nasi bertambah. Selalunya nasi seperiuk boleh tahan sampai malam. Tapi disebabkan lauk ini, kena masak lagi untuk makan malam pulak. Nasiblah…

Continue Reading

Ayam Masak Serai

Sambal ayam serai ini memang terasa macam rendang. Tak perlu guna santan. Kali pertama Kak Yan masak sambal ayam serai ni terasa sedap macam rendang.

Continue Reading

Daging Masak Kicap Kak Yan

Walaupun ada beratus-ratus atau beribu-ribu resepi daging masak kicap. Resepi yang ini lah yang paling berkenan dihati. Salah satu sebabnya ialah Arwah Mak dulu selalu masak macam ini. Tapi mak hanya masak kalau ada tetamu…

Continue Reading